Frittata ze słodkimi ziemniakami, pieczarkami, szpinakiem i kozim serem

Niedawno pisałem, że we frittacie jedynym obowiązkowym składnikiem są jajka, reszta to improwizacja. Wczoraj przekonałem się jak bardzo prawdziwe jest to stwierdzenie. Chciałem zrobić frittatę ze swojego przepisu, ale… zabrakło mi suszonych pomidorów, świeżych pomidorów, ziemniaków i pewnie czegoś jeszcze. Otworzyłem lodówkę i zacząłem eksperymentować. Wyszło przepysznie! 🙂

Składniki (na dwie porcje)

  • Cztery jajka
  • Jeden nieduży batat
  • Trzy garści szpinaku
  • Kilka pieczarek
  • Pół cebuli
  • Suszone pomidory pokrojone w kostkę (najlepiej suche, nie z zalewy)
  • Masło
  • Ser kozi w rolce (na podpuszczce mikrobiologicznej)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Batata myję, obieram i wrzucam do garnka z zimną wodą. Gotuję około 20 min (od czasu zagotowania wody) aż będzie miękki. Czas zależy od wielkości batata, nie może być rozgotowany.
  • Po ugotowaniu kroję na plasterki i czekam aż wystygnie
  • Włączam piekarnik na 200 stopni
  • Jajka wbijam do miseczki, solę i energicznie roztrzepuję
  • Kroję cebulę w kostkę i podsmażam na maśle
  • Dorzucam pieczarki pokrojone w plasterki
  • Jak pieczarki się ładnie podsmażą dorzucam do tego ziemniaki i suszone pomidory, całość obsypuję świeżo zmielonym pieprzem i smażę koleje dwie minuty
  • Na patelnię wrzucam szpinak i smażę aż trochę straci objętość
  • Kiedy wszystkie warzywa są już gotowe wlewam jajka i smażę na małym ogniu aż góra będzie prawie ścięta
  • Kiedy jajka są już prawie ścięte układam na nich pokrojone w plasterki ser
  • Patelnię wkładam do piekarnika i piekę minimum 5 minut aż ser się przyrumieni
  • Podaję na patelni

Wskazówka: jeśli patelnia ma metalową rączkę można ją owinąć folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *