Makaron z cukinią i rodzynkami

Kolejne proste danie, które zaskakuję połączeniem smaków – rodzynek i kaparów. Mi smakuje, mam nadzieję, że Wam również 🙂

Składniki

  • Makaron penne lub spaghetti, około 250 gramów
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści rodzynek
  • 1 garść opłukanych i odsączonych kaparów
  • 1/2 garści orzeszków piniowych
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Makaron gotuję al dente, najlepszy jest zwykły makaron z mąki durum, żadnych pełnoziarnistych, kolorowych, itp. itd.
  • Cukinię kroję w cienkie paski i grilluję na patelni grillowej
  • W międzyczasie prażę orzeszki pinii na suchej patelni. Patelnia powinna być mocno rozgrzana, a samo prażenie trwać dosyć krótko, 30-40 sekund wystarczy. Orzeszki przesypuję do miseczki
  • Kiedy cukinia i makaron są gotowe, na patelnię po orzeszkach wlewam olej, rozgrzewam i wrzucam makaron oraz czosnek, po chwili dodaję rodzynki i kapary
  • Wszystko dokładnie mieszam i smażę chwilę aż makaron przejdzie zapachem czosnku. Czosnku nie wrzucam wcześniej samego na olej bo nie chcę żeby się przypalił, ma być tylko lekko zarumieniony
  • Kiedy wszystko jest prawie gotowe dorzucam cukinię i smażę kolejne 2-3 minuty. Cukinię dodaję na samym końcu bo nie chcę żeby się rozpadła od częstego mieszania
  • Całość wykładam na głęboki talerz, posypuję orzeszkami i dużą ilością świeżo mielonej grubej soli i pieprzu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *