Makaron z sosem pomidorowym

Danie proste, którym ciężko zaimponować dziewczynie, no chyba, że zaradnością i umiejętnością zrobienia obiadu z niczego. Potrafi jednak zaskoczyć bo nie jest to gładki sos o konsystencji i smaku passaty pomidorowej. Sprawdźcie zresztą sami.

Składniki na 4 porcje

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10-15 czarnych oliwek pokrojonych w paski
  • 1 garść kaparów (opłukanych i odsączonych)
  • 1 garść płatków z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 1 garść mieszanki ze zmielonych suszonych pomidorów, oregano i chili (opcjonalnie)
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie pokrojonych w paski
  • sól, pieprz, cukier, oregano, suszona bazylia, tymianek, chili
  • olej, oliwa

Przygotowanie

Makaron

  • Makaron gotuję al dente
  • Przed odlaniem przelewam dwie łyżki wody do szklanki (dodam ją później do sosu)

Sos

  • Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek
  • Smażę aż cebula się zeszkli, posypuję świeżo zmielonym pieprzem
  • Dodaję suszone pomidory z zalewy, wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając
  • Dodaję świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę, smażę kolejną minutę, dwie
  • Wlewam pomidory z puszki,
  • Dodaję łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru
  • Dodaję płatki z suszonych pomidorów i mieszankę suszonych pomidorów i przypraw. Składniki są opcjonalne, ale fajnie jak sos składa się z różnych pomidorów, o różnym smaku i konsystencji
  • Gotuję wszystko na małym ogniu przez 15 minut
  • Pod koniec gotowania dodaję oliwki i kapary oraz wsypuję przyprawy
  • Kiedy sos jest już gotowy mieszam go z makaronem, dolewam łyżkę oliwy i wodę, która została mi po gotowaniu (patrz punkt 2 w akapicie z makaronem)

Makaron można podać z serem, np. kozim lub ricottą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *