Potrawka warzywna

Potrawka dzięki czerwonej fasoli oraz dodatkom takim jak kasza lub ryż jest pełnym posiłkiem, bogatym w białko i węglowodany.

Składniki na cztery porcje

  • Dwie cukinie
  • Duża papryka czerwona, lub dwie mniejsze np. żółta i czerwona
  • Mała cebula
  • Ząbek czosnku
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Passata pomidorowa – 400-500 gramów
  • Pietruszka
  • Mała papryczka chili
  • Łyżka słodkiej papryki
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  • Warzywa kroję w kostkę
  • W dużym garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę
  • Dodaję pieprzu, chili i słodkiej papryki, wszystko mieszam
  • Dorzucam paprykę, cukinię i czosnek, smażę 10 min
  • Po 10 minutach wlewam przecier pomidorowy, dosypuję zioła prowansalskie, szczyptę soli i gotuję kolejnych 10 min
  • Dorzucam czerwoną fasolę i gotuję 5 min
  • Podaję z kaszą lub ryżem oraz grubo posiekaną pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *