Kolejna prosta i sycąca zupa, tym razem o mocnym posmaku wędzonej papryki. Inspirowana przepisem znalezionym jadlonomia.com, w oryginale z dodatkiem selera naciowego, mi średnio pasował, więc jest bez niego.
Składniki (na 4 porcje)
- 1 czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej, sproszkowanej papryki lub odrobina świeżej, ostrej papryczki chili (ilość w zależności od upodobań)
- olej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie
- Cebulę siekam w drobną kostkę
- Paprykę kroję w małe kostki
- W głębokim garnku rozgrzewam olej i wsypuję ostrą paprykę
- Po chwili dorzucam cebulę i świeżą paprykę, smażę około 5 minut aż papryka zmięknie
- Dosypuję wędzoną paprykę i po chwili dorzucam odsączoną ciecierzycę. Całość smażę i mieszam przez około minutę
- Dodaję pomidory, bulion i przecier pomidorowy
- Doprawiam solą i pieprzem
- Całość gotuję na małym „ogniu” przez 10 minut aż zupa lekko zgęstnieje
- Podaję z natką pietruszki i sokiem z cytryny. Pamiętajcie, że natka pietruszki to nie tylko liście ale też i łodygi, które mają więcej aromatu niż same liście