Kaszotto z kurkami to kolejny rewelacyjny przepis z niezastąpionej jadłonomii. Zmieniłem go jednak odrobinę i dodałem suszone pomidory, ważne, żeby nie były z zalewy tylko suche.
Składniki na dwie porcje
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej (może być odrobinę więcej)
- olej
- 3/4 szklanki wywaru warzywnego
- 200 gramów kurek
- 1 nieduży pomidor, sparzony i obrany ze skórki
- garść suszonych pomidorów (suchych, a nie z zalewy)
- sól, pieprz
- pietruszka
Przygotowanie
- Kroję cebulę i czosnek w kostkę
- Rozgrzewam olej na dość dużej patelni i wrzucam na cebulę
- Kiedy cebula jest już lekko podsmażona dorzucam czosnek i smażę dosłownie chwilę
- Wsypuję kaszę, mieszam i podgrzewam minutę
- Po minucie wlewam wywar warzywny i mieszam wszystko dokładnie. Patelnię przykrywam i zostawiam na 15 min
- W międzyczasie płuczę kurki i dokładnie je osuszam. Większe można pokroić na połówki
- Pomidora kroję na małe kawałki, jeśli zebrała się jakaś woda to wylewam, czym bardziej odsączony pomidor tym lepiej
- Suszonego pomidora kroję na mniejsze kawałki
- Kasza po 15 minutach na patelni powinna wchłonąć już cały wywar, kiedy jest już prawie sucha dolewam łyżkę oleju i mocniej rozgrzewam patelnię
- Wrzucam na patelnię kurki i smażę 3-4 minuty aż zmiękną
- Pod koniec wrzucam pomidory (świeżego i suszonego) i smażę kolejnych kilka minut aż pomidory się podgrzeją i trochę odparują
- Solę, pieprzę i podaję z pietruszką