Kaszotto z kurkami

Kaszotto z kurkami to kolejny rewelacyjny przepis z niezastąpionej jadłonomii. Zmieniłem go jednak odrobinę i dodałem suszone pomidory, ważne, żeby nie były z zalewy tylko suche.

Składniki na dwie porcje

  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej (może być odrobinę więcej)
  • olej
  • 3/4 szklanki wywaru warzywnego
  • 200 gramów kurek
  • 1 nieduży pomidor, sparzony i obrany ze skórki
  • garść suszonych pomidorów (suchych, a nie z zalewy)
  • sól, pieprz
  • pietruszka

Przygotowanie

  • Kroję cebulę i czosnek w kostkę
  • Rozgrzewam olej na dość dużej patelni i wrzucam na cebulę
  • Kiedy cebula jest już lekko podsmażona dorzucam czosnek i smażę dosłownie chwilę
  • Wsypuję kaszę, mieszam i podgrzewam minutę
  • Po minucie wlewam wywar warzywny i mieszam wszystko dokładnie. Patelnię przykrywam i zostawiam na 15 min
  • W międzyczasie płuczę kurki i dokładnie je osuszam. Większe można pokroić na połówki
  • Pomidora kroję na małe kawałki, jeśli zebrała się jakaś woda to wylewam, czym bardziej odsączony pomidor tym lepiej
  • Suszonego pomidora kroję na mniejsze kawałki
  • Kasza po 15 minutach na patelni powinna wchłonąć już cały wywar, kiedy jest już prawie sucha dolewam łyżkę oleju i mocniej rozgrzewam patelnię
  • Wrzucam na patelnię kurki i smażę 3-4 minuty aż zmiękną
  • Pod koniec wrzucam pomidory (świeżego i suszonego) i smażę kolejnych kilka minut aż pomidory się podgrzeją i trochę odparują
  • Solę, pieprzę i podaję z pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *