Słodko pieprzny krem idealny na zimne, jesienne wieczory.
Składniki na 4-5 porcji
- 1,2 kilograma buraków, najlepiej tej samej wielkości
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 300 ml gorącego bulionu warzywnego
- 300 ml gorącej wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej dwie łyżeczki brązowego cukru)
- Sok z połowy limonki
- Kawałek imbiru (2-3 cm)
- Starta skórka z 1/3 pomarańczy
- Sól, pieprz
- Oliwa
Przygotowanie
- Buraki myję, osuszam, zawijam w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piekę około godziny w temperaturze 200 stopni,
- Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu buraki obieram ze skórki i kroję na małą kostkę,
- W głębokim garnku rozgrzewam olej i lekko podsmażam posiekaną cebulę, czosnek i imbir,
- Dorzucam buraki i zalewam je bulionem i gorącą wodą, gotuję przez 5-7 minut
- Całość blenduję, dodaję sok pomarańczowy, sok z limonki, miód, startą skórkę, solę
- Gotuję przez kolejnych kilka minut, jeśli będzie zbyt gęsta można dodać trochę wrzątku
- Po nałożeniu na talerz dodaję sporo świeżo mielonego pieprzu