Krem z buraków i soku pomarańczowego

Słodko pieprzny krem idealny na zimne, jesienne wieczory.

Składniki na 4-5 porcji

  • 1,2 kilograma buraków, najlepiej tej samej wielkości
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 300 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej dwie łyżeczki brązowego cukru)
  • Sok z połowy limonki
  • Kawałek imbiru (2-3 cm)
  • Starta skórka z 1/3 pomarańczy
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Przygotowanie

  • Buraki myję, osuszam, zawijam w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piekę około godziny w temperaturze 200 stopni,
  • Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu buraki obieram ze skórki i kroję na małą kostkę,
  • W głębokim garnku rozgrzewam olej i lekko podsmażam posiekaną cebulę, czosnek i imbir,
  • Dorzucam buraki i zalewam je bulionem i gorącą wodą, gotuję przez 5-7 minut
  • Całość blenduję, dodaję sok pomarańczowy, sok z limonki, miód, startą skórkę, solę
  • Gotuję przez kolejnych kilka minut, jeśli będzie zbyt gęsta można dodać trochę wrzątku
  • Po nałożeniu na talerz dodaję sporo świeżo mielonego pieprzu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *