Pasta tahini czyli inaczej pasta sezamowa jest składnikiem hummusu, baba ghanoush i innych dipów. Ta wywodząca się z Bliskiego Wschodu pasta ma mocny, gorzki, lekko orzechowy posmak, dzięki czemu nadaje charakteru innym daniom. Warto pamiętać, że tahini to nie tylko niepowtarzalny smak, ale i całe mnóstwo cennych minerałów i wartości odżywczych, białka, wapnia, żelaza, magnezu, itd. Pełna lista tutaj.
Pastę możemy kupić gotową lub przygotować samemu i trzymać w lodówce. Osobiście wolę przygotować świeżą, tyle ile mi będzie potrzeba.
Składniki na 2 czubate łyżki
- 5 płaskich łyżek sezamu
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Przygotowanie
- Sezam podgrzewam przez kilka minut na suchej patelni. Nie powinien się przyrumienić tylko podgrzać, dlatego trzeba dosyć często go mieszać
- Po wystudzeniu przesypuję do blendera i miksuję kilka minut.
- Kiedy jest już zmielony dodaję łyżkę oliwy i miksuję dalej. Co jakiś czas trzeba zgarnąć go ze ścianek, żeby równo się mielił. Pasta powinna być jednolitą masą