Pasta tahini

Pasta tahini czyli inaczej pasta sezamowa jest składnikiem hummusu, baba ghanoush i innych dipów. Ta wywodząca się z Bliskiego Wschodu pasta ma mocny, gorzki, lekko orzechowy posmak, dzięki czemu nadaje charakteru innym daniom. Warto pamiętać, że tahini to nie tylko niepowtarzalny smak, ale i całe mnóstwo cennych minerałów i wartości odżywczych, białka, wapnia, żelaza, magnezu, itd. Pełna lista tutaj.

Pastę możemy kupić gotową lub przygotować samemu i trzymać w lodówce. Osobiście wolę przygotować świeżą, tyle ile mi będzie potrzeba.

Składniki na 2 czubate łyżki

  • 5 płaskich łyżek sezamu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

Przygotowanie

  • Sezam podgrzewam przez kilka minut na suchej patelni. Nie powinien się przyrumienić tylko podgrzać, dlatego trzeba dosyć często go mieszać
  • Po wystudzeniu przesypuję do blendera i miksuję kilka minut.
  • Kiedy jest już zmielony dodaję łyżkę oliwy i miksuję dalej. Co jakiś czas trzeba zgarnąć go ze ścianek, żeby równo się mielił. Pasta powinna być jednolitą masą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *