Pasta prosta w przygotowaniu, wymaga jednak wcześniejszego planowania. Fasolę trzeba moczyć całą noc, więc nie jest to przepis typu „jestem głodny, zobaczmy co mogę zrobić na szybko”. Warto jednak wcześniej o niej pomyśleć bo pasta nie dość, że smaczna to zawiera dużo białka, witamin i fosforu. W sam raz jeśli budujecie masę mięśniową 🙂
Składniki
- Szklanka fasoli Biały Jaś
- Kilka suszonych pomidorów
- Cytryna
- Pietruszka
- Oliwa
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Fasolę moczę całą noc w zimnej wodze. Fasola mocno pęcznieje więc garnek musi być trochę większy
- Na drugi dzień wylewam starą wodę, wlewam świeżą i gotuję fasolę do miękkości (90-120 minut)
- Po ugotowaniu odstawiam fasolę do ostygnięcia
- Później fasolę blenduję razem z pomidorami i oliwą. Oliwę trzeba dodawać stopniowo aż fasola będzie miała konsystencję taką jaka nam odpowiada. Dodaję też sól i pieprz
- Po zblendowaniu podaję ze świeżą pietruszką