Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów

Pasta prosta w przygotowaniu, wymaga jednak wcześniejszego planowania. Fasolę trzeba moczyć całą noc, więc nie jest to przepis typu „jestem głodny, zobaczmy co mogę zrobić na szybko”. Warto jednak wcześniej o niej pomyśleć bo pasta nie dość, że smaczna to zawiera dużo białka, witamin i fosforu. W sam raz jeśli budujecie masę mięśniową 🙂

Składniki

  • Szklanka fasoli Biały Jaś
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Cytryna
  • Pietruszka
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Fasolę moczę całą noc w zimnej wodze. Fasola mocno pęcznieje więc garnek musi być trochę większy
  • Na drugi dzień wylewam starą wodę, wlewam świeżą i gotuję fasolę do miękkości (90-120 minut)
  • Po ugotowaniu odstawiam fasolę do ostygnięcia
  • Później fasolę blenduję razem z pomidorami i oliwą. Oliwę trzeba dodawać stopniowo aż fasola będzie miała konsystencję taką jaka nam odpowiada. Dodaję też sól i pieprz
  • Po zblendowaniu podaję ze świeżą pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *