Za każdym razem kiedy odwiedzam rodziców mój tata pyta czy usmażyć mi pieczarki. To jego popisowe danie wegetariańskie 🙂 Postanowiłem jednak nieco zmodyfikować przepis. Sos sojowy i sezam nadają pieczarkom orientalnego smaku.
Składniki
- Pieczarki (ilość dowolna)
- Sos sojowy
- Oliwa
- Sezam
Przygotowanie
- Pieczarki myję i suszę ręcznikiem papierowym, wykrawam nóżki
- Jeśli są duże kroję w ćwiartki jeśli są mniejsze zostawiam w całości
- W miseczce łączę oliwę z sosem sojowym. Jednego i drugiego powinno być niedużo, około łyżki oliwy i łyżki sosu na 5 dużych pieczarek (mniej więcej, zależy od upodobań, czym więcej sosu tym pieczarki będą bardziej słone)
- Wrzucam pieczarki do miseczki i dokładnie mieszam, tak żeby wszystkie były pokryte sosem
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni
- Pieczarki przekładam na blachę, posypuję sezamem i piekę około 25 minut (czas zależy od wielkości pieczarek)