Pieczone pieczarki z sezamem

Za każdym razem kiedy odwiedzam rodziców mój tata pyta czy usmażyć mi pieczarki. To jego popisowe danie wegetariańskie 🙂 Postanowiłem jednak nieco zmodyfikować przepis. Sos sojowy i sezam nadają pieczarkom orientalnego smaku.

Składniki

  • Pieczarki (ilość dowolna)
  • Sos sojowy
  • Oliwa
  • Sezam

Przygotowanie

  • Pieczarki myję i suszę ręcznikiem papierowym, wykrawam nóżki
  • Jeśli są duże kroję w ćwiartki jeśli są mniejsze zostawiam w całości
  • W miseczce łączę oliwę z sosem sojowym. Jednego i drugiego powinno być niedużo, około łyżki oliwy i łyżki sosu na 5 dużych pieczarek (mniej więcej, zależy od upodobań, czym więcej sosu tym pieczarki będą bardziej słone)
  • Wrzucam pieczarki do miseczki i dokładnie mieszam, tak żeby wszystkie były pokryte sosem
  • Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni
  • Pieczarki przekładam na blachę, posypuję sezamem i piekę około 25 minut (czas zależy od wielkości pieczarek)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *