Baba ghanoush

Baba ghanoush jest jedną z moich ulubionych past, którą najczęściej zamawiam jako dodatek do falafela. Przygotowanie nie jest może super skomplikowane, ale zajmuje trochę czasu. Dlatego warto zrobić więcej i przechować na później w lodówce.

Baba ghanoush pochodzi z Bliskiego Wschodu gdzie podawana jest z pitą albo jako dodatek do grillowanych mięs. Jej główne składniki to bakłażan i sezam, więc nie jest ani droga, ani trudna do przygotowania.

Pasta jest niestety mało fotogeniczna i zdjęcia nie zachęcają do jej zrobienia, ale warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie. Pasuje idealnie jako dip do warzyw, pasta na kanapkę czy dodatek do wspomnianego wcześniej falafela.

Składniki (na jedną miseczkę)

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • grubo mielona sól
  • oliwa
  • pietruszka

Przygotowanie

  • Bakłażany myję i suszę
  • Następnie trzeba je opiec, najlepiej przez 10 minut położyć je na palniku kuchenki gazowej, obracając od czasu do czasu. Jeśli nie macie kuchenki gazowej potraktujcie ten punkt jako opcjonalny 🙂
  • Rozgrzewam piekarnik do najwyższej możliwej temperatury i piekę bakłażany przez 30 min. Skórka powinna być mocno spalona, a środek bakłażana miękki
  • Po schłodzeniu wyjmuję środek łyżeczką i przekładam do miseczki. Bakłażana trzeba dobrze wydrążyć, zeskrobując wszystko ze skórki, gdyż ta część jest najbardziej aromatyczna
  • Miseczkę odstawiam na kilka minut, przez ten czas bakłażan puści sok, który trzeba odlać
  • Mieszam bakłażana z pastą tahini, sokiem z cytryny i solę do smaku. Składniki mieszam widelcem, jeśli wolicie gładką masę to możecie wszystko zmiksować
  • Po wymieszaniu wkładam do lodówki na minimum godzinę
  • Pastę podaję polaną oliwą i ozdobioną pietruszką

A tak wyglądają bakłażany, które opiekam na kuchence gazowej:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *