O tajskich plackach z kukurydzy dowiedziałem się całkiem niedawno, będąc w… Krakowie 🙂 Kolejne jadłem już w Tajlandii, smakowały dokładnie tak samo. Koniecznie musicie zjeść je z sosem z tego przepisu, ewentualnie słodkim sosem chili kupionym w sklepie (ale wtedy nie daję gwarancji, że będzie wam smakowało!)
Składniki na dwie, trzy patelnie placków
- 2 szklanki kukurydzy, najlepiej z ugotowanej i oskubanej z kolby , ewentualnie może być kukurydza z puszki
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki zwykłej mąki
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanego korzenia kolendry
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 jajko
- Pieprz, sól
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- W dużej misce mieszam kukurydzę, jajko, czosnek, pieprz, kolendrę i sos sojowy
- Dodaję mąkę, mieszam i odstawiam na 10 minut
- Po 10 minutach rozgrzewam olej na dużej patelni. Oleju musi być sporo, tak żeby przykrył później całe placki
- Na rozgrzany olej nakładam łyżką przygotowaną wcześniej mieszankę. Nie przejmujcie się jeśli placki nie będą przypominać placków, po usmażeniu nabiorą kształtu. UWAGA: tłuszcz może pryskać!
- Placki smażę 2-3 minuty, kukurydza nie powinna się przypalić. Jeśli oleju było wystarczająco dużo nie będziecie musieli przekładać placków na drugą stronę.
- Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy, żeby trochę odsączyć je z tłuszczu
Składniki na sos do placków
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki cukru (wiem, dużo…)
- 1 łyżeczka soli
- Odrobina mielonego chilli
- Kilka pokruszonych orzechów ziemnych
- Ogórek
Przygotowanie
- W małym rondelku podgrzewam ocet winny, cukier, sól i chilli. Podgrzewam go i mieszam dotąd aż sos lekko zgęstnieje.
- Po zagotowaniu odstawiam do ostygnięcia, powinien wtedy bardziej zgęstnieć
- Przed podaniem dorzucam orzechy i pokrojonego na małe kawałki ogórka
Przepis pochodzi z małej książeczki z wege przepisami, którą kupiłem na lotnisku w Krabi: Thai Vegetarian Recipies, Srisamorn Kongpun.