Wegańskie kotleciki z batatów i czerwonej fasoli

Jakiś czas temu znalazłem w internecie super przepis na kotlety z batatów. Pierwszym krokiem było upieczenie batata, wsadziłem więc ziemniaka do piekarnika i zacząłem czytać resztę przepisu. Po chwili okazało się, że brakuje mi ponad połowy składników i wymyślnych przypraw. Lekko poddenerwowany sytuacją (a może bardziej z głodu) zacząłem na szybko kombinować zastępczy przepis. I wyszło całkiem nieźle…

Składniki na około 10 kotlecików

  • 1 większy batat
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • Pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • Sól, pieprz, chilli
  • Olej

Przygotowanie

  • Batata myję, suszę ręcznikiem papierowym, owijam srebrną folią (błyszczącą stroną do środka) i piekę w piekarniku (200 stopni) około 30 minut, aż będzie miękki
  • Kaszę płuczę na sitku i przelewam wrzątkiem. Wrzucam do garnka, zalewam wodą (trochę więcej niż szklanka), dodaję łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju, gotuję około 20 minut
  • Upieczonego batata studzę i obieram ze skórki
  • Płuczę fasolę
  • W tym czasie kasza się studzi
  • Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie rozgniatam
  • Doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryczką chilli, dolewam łyżeczkę oleju
  • Masę odstawiam na 10 minut, po tym czasie formuję z masy małe kotleciki i wkładam do piekarnika (200 stopni). Po około 30 minutach powinny być już odpowiednio upieczone.

Kotleciki przed włożeniem do piekarnika możecie posypać sezamem albo pestkami słonecznika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *