Wegańskie kotleciki z batatów i czerwonej fasoli

Jakiś czas temu znalazłem w internecie super przepis na kotlety z batatów. Pierwszym krokiem było upieczenie batata, wsadziłem więc ziemniaka do piekarnika i zacząłem czytać resztę przepisu. Po chwili okazało się, że brakuje mi ponad połowy składników i wymyślnych przypraw. Lekko poddenerwowany sytuacją (a może bardziej z głodu) zacząłem na szybko kombinować zastępczy przepis. I wyszło całkiem nieźle…

Składniki na około 10 kotlecików

  • 1 większy batat
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • Pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • Sól, pieprz, chilli
  • Olej

Przygotowanie

  • Batata myję, suszę ręcznikiem papierowym, owijam srebrną folią (błyszczącą stroną do środka) i piekę w piekarniku (200 stopni) około 30 minut, aż będzie miękki
  • Kaszę płuczę na sitku i przelewam wrzątkiem. Wrzucam do garnka, zalewam wodą (trochę więcej niż szklanka), dodaję łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju, gotuję około 20 minut
  • Upieczonego batata studzę i obieram ze skórki
  • Płuczę fasolę
  • W tym czasie kasza się studzi
  • Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie rozgniatam
  • Doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryczką chilli, dolewam łyżeczkę oleju
  • Masę odstawiam na 10 minut, po tym czasie formuję z masy małe kotleciki i wkładam do piekarnika (200 stopni). Po około 30 minutach powinny być już odpowiednio upieczone.

Kotleciki przed włożeniem do piekarnika możecie posypać sezamem albo pestkami słonecznika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *