Hiszpańska zupa z papryką, pomidorami i ciecierzycą

Kolejna prosta i sycąca zupa, tym razem o mocnym posmaku wędzonej papryki. Inspirowana przepisem znalezionym jadlonomia.com, w oryginale z dodatkiem selera naciowego, mi średnio pasował, więc jest bez niego.

Składniki (na 4 porcje)

  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej, sproszkowanej papryki lub odrobina świeżej, ostrej papryczki chili (ilość w zależności od upodobań)
  • olej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  • Cebulę siekam w drobną kostkę
  • Paprykę kroję w małe kostki
  • W głębokim garnku rozgrzewam olej i wsypuję ostrą paprykę
  • Po chwili dorzucam cebulę i świeżą paprykę, smażę około 5 minut aż papryka zmięknie
  • Dosypuję wędzoną paprykę i po chwili dorzucam odsączoną ciecierzycę. Całość smażę i mieszam przez około minutę
  • Dodaję pomidory, bulion i przecier pomidorowy
  • Doprawiam solą i pieprzem
  • Całość gotuję na małym „ogniu” przez 10 minut aż zupa lekko zgęstnieje
  • Podaję z natką pietruszki i sokiem z cytryny. Pamiętajcie, że natka pietruszki to nie tylko liście ale też i łodygi, które mają więcej aromatu niż same liście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *