Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem i wege kurczakiem

Jeden z moich ulubionych obiadów w ostatnim czasie. Uwaga, będzie potrzebna do tego duża patelnia.

Składniki na 4 porcje

  • Szpinak świeży (200 gramów),
  • Makaron penne – 250 gramów (przed ugotowaniem),
  • Opakowanie wege mięsa, najlepiej Gyros roślinny z Dobrej Kalorii albo Vemondo (jest już przyprawiony w sam raz do takiego makaronu) – 150 gramów,
  • Wegańska śmietana – 200 – 250 ml (znalazłem w sklepie coś co się nazywa OraSi i jest idealne), śmietana powinna być płynna, jeśli kupiliście gęstą można ją rozrobić z ciepłą wodą
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5-6 dużych pieczarek,
  • 5-6 suszonych pomidorów (wolę takie nie z zalewy),
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy,
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie, dodają serowego posmaku)

Przygotowanie

  • Wstawiam wodę na makaron
  • Kiedy woda się gotuje kroję warzywa – cebulę w kostkę, czosnek w plasterki, pieczarki na grube paski, suszone pomidory w wąskie paski
  • Po zagotowaniu wody wrzucam makaron i gotuję al dente. Makaron po ugotowaniu odcedzam, ale nie jakoś specjalnie. Trochę wody z semoliną może zostać
  • W międzyczasie na patelni podsmażam cebulę
  • Kiedy cebula będzie lekko podsmażona dorzucam wege mięso
  • Po kilku minutach dorzucam pieczarki i suszone pomidory
  • Kiedy pieczarki się zredukują dorzucam czosnek i cały szpinak. Szpinaku jest dużo, więc patelnię przykrywam przykrywką i mieszam od czasu do czasu
  • Kiedy szpinak się zredukuje wlewam śmietanę i dodaję przyprawy, wszystko mieszam
  • Po chwili dodaję makaron, mieszam z sosem i gotuję tak minutę, dwie
  • Po nałożeniu na talerz posypuję płatkami drożdzowymi
  • I gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *