Jeden z moich ulubionych obiadów w ostatnim czasie. Uwaga, będzie potrzebna do tego duża patelnia.
Składniki na 4 porcje
- Szpinak świeży (200 gramów),
- Makaron penne – 250 gramów (przed ugotowaniem),
- Opakowanie wege mięsa, najlepiej Gyros roślinny z Dobrej Kalorii albo Vemondo (jest już przyprawiony w sam raz do takiego makaronu) – 150 gramów,
- Wegańska śmietana – 200 – 250 ml (znalazłem w sklepie coś co się nazywa OraSi i jest idealne), śmietana powinna być płynna, jeśli kupiliście gęstą można ją rozrobić z ciepłą wodą
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 5-6 dużych pieczarek,
- 5-6 suszonych pomidorów (wolę takie nie z zalewy),
- sól, pieprz, pieprz ziołowy,
- płatki drożdżowe (opcjonalnie, dodają serowego posmaku)
Przygotowanie
- Wstawiam wodę na makaron
- Kiedy woda się gotuje kroję warzywa – cebulę w kostkę, czosnek w plasterki, pieczarki na grube paski, suszone pomidory w wąskie paski
- Po zagotowaniu wody wrzucam makaron i gotuję al dente. Makaron po ugotowaniu odcedzam, ale nie jakoś specjalnie. Trochę wody z semoliną może zostać
- W międzyczasie na patelni podsmażam cebulę
- Kiedy cebula będzie lekko podsmażona dorzucam wege mięso
- Po kilku minutach dorzucam pieczarki i suszone pomidory
- Kiedy pieczarki się zredukują dorzucam czosnek i cały szpinak. Szpinaku jest dużo, więc patelnię przykrywam przykrywką i mieszam od czasu do czasu
- Kiedy szpinak się zredukuje wlewam śmietanę i dodaję przyprawy, wszystko mieszam
- Po chwili dodaję makaron, mieszam z sosem i gotuję tak minutę, dwie
- Po nałożeniu na talerz posypuję płatkami drożdzowymi
- I gotowe.