Na początek małe wyjaśnienie, w Polsce rozróżniamy żur, żurek i barszcz biały, w dodatku każdy z nich smakuje inaczej w zależności od regionu kraju gdzie był przyrządzony. Więcej na temat różnic przeczytacie na stronie http://artkulinaria.pl/zur-zurek-i-barszcz-bialy-na-czym-polega-roznica. I teraz mam zagwozdkę, co ugotowałem, zwłaszcza, że dodałem wędzonego tofu? Chyba nie mogę tego nazwać ani żurem, żurkiem czy barszczem, ale mogę nazwać „żurkiem” w cudzysłowie. I tak właśnie robię, przejdźmy zatem do przepisu.
Składniki na duży garnek (wyjdzie pewnie z 6 talerzy)
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 500 ml zakwasu z mąki pszennej lub żytniej
- 180 gramów tofu wędzonego (może być trochę więcej lub mniej, zależy jakie opakowanie kupicie),
- 1 cebula,
- 1 mała marchewka pokrojona w krótkie słupki,
- połowa pietruszki pokrojona w krótkie słupki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- sól, pieprz
- olej do smażenia,
- 4 łyżki gęstej śmietany (ja używam wegańskiej)
- Jajko ugotowane na twardo (po jednym jajku na talerz)
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotuj bulion razem z marchewką i pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim,
- Na patelni podsmaż cebulę, kiedy będzie lekko brązowa dodaj pokrojone w kostkę tofu. Wszystko smaż kilka minut aż tofu będzie lekko podrumienione,
- Dodaj cebulę i tofu do wywaru,
- Gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut, warzywa powinny być miękkie,
- Do bulionu dodaj połowę zakwasu, spróbuj i dodaj więcej jeśli uznasz, że zupa jest zbyt mało kwaśna (ja dodaję całą butelkę), gotuj kilka minut. W tym czasie żur zgęstnieje,
- Po uzyskaniu idealnego smaku dodaj zmiażdżony czosnek, 2 łyżeczki chrzanu, majeranek, po łyżeczce soli i pieprzu, gotuj kolejnych kilka minut,
- Odlej kilka łyżek zupy do miseczki, dodaj do niej śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj, dodaj kolejne 3 łyżki zupy i znowu wymieszaj, całość dolej do garnka z zupą
- I to tyle, żur gotowy, można go podawać! Na głębokim talerzu połóż przekrojone jajko i zalej żurem. Jeśli zupa jest zbyt mało ostra możesz dodać jeszcze trochę chrzanu.