„Żurek” wegetariański

Na początek małe wyjaśnienie, w Polsce rozróżniamy żur, żurek i barszcz biały, w dodatku każdy z nich smakuje inaczej w zależności od regionu kraju gdzie był przyrządzony. Więcej na temat różnic przeczytacie na stronie http://artkulinaria.pl/zur-zurek-i-barszcz-bialy-na-czym-polega-roznica. I teraz mam zagwozdkę, co ugotowałem, zwłaszcza, że dodałem wędzonego tofu? Chyba nie mogę tego nazwać ani żurem, żurkiem czy barszczem, ale mogę nazwać „żurkiem” w cudzysłowie. I tak właśnie robię, przejdźmy zatem do przepisu.

Składniki na duży garnek (wyjdzie pewnie z 6 talerzy)

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 500 ml zakwasu z mąki pszennej lub żytniej
  • 180 gramów tofu wędzonego (może być trochę więcej lub mniej, zależy jakie opakowanie kupicie),
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchewka pokrojona w krótkie słupki,
  • połowa pietruszki pokrojona w krótkie słupki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia,
  • 4 łyżki gęstej śmietany (ja używam wegańskiej)
  • Jajko ugotowane na twardo (po jednym jajku na talerz)

Przygotowanie

  • W dużym garnku zagotuj bulion razem z marchewką i pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim,
  • Na patelni podsmaż cebulę, kiedy będzie lekko brązowa dodaj pokrojone w kostkę tofu. Wszystko smaż kilka minut aż tofu będzie lekko podrumienione,
  • Dodaj cebulę i tofu do wywaru,
  • Gotuj wszystko na małym ogniu przez 20 minut, warzywa powinny być miękkie,
  • Do bulionu dodaj połowę zakwasu, spróbuj i dodaj więcej jeśli uznasz, że zupa jest zbyt mało kwaśna (ja dodaję całą butelkę), gotuj kilka minut. W tym czasie żur zgęstnieje,
  • Po uzyskaniu idealnego smaku dodaj zmiażdżony czosnek, 2 łyżeczki chrzanu, majeranek, po łyżeczce soli i pieprzu, gotuj kolejnych kilka minut,
  • Odlej kilka łyżek zupy do miseczki, dodaj do niej śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj, dodaj kolejne 3 łyżki zupy i znowu wymieszaj, całość dolej do garnka z zupą
  • I to tyle, żur gotowy, można go podawać! Na głębokim talerzu połóż przekrojone jajko i zalej żurem. Jeśli zupa jest zbyt mało ostra możesz dodać jeszcze trochę chrzanu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *