Bulion warzywny jest podstawą większości zup, kremów i sosów do makaronów. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a po zamrożeniu może leżeć w zamrażarce przez długi czas. Po przygotowaniu i ostudzeniu przelewam go do słoików różnej wielkości (oczywiście nie do pełna!). Dzięki temu później nie muszę rozmrażać wszystkiego, biorę tylko tyle ile potrzebuję.
Składniki
- Dwie małe cebule
- 3-4 większe marchewki
- Dwie pietruszki
- Pół selera
- Sól
- Pieprz
- Łyżka oliwy
- Kilka liści laurowych
- Ziele angielskie
- Kurkuma
- Kozieradka
Przygotowanie
- Cebule kroję na pół i opalam nad palnikiem gazowym (opcjonalnie)
- Marchewki, pietruszkę, selera obieram i kroję w grubszą kostkę
- Do gotującej się wody (2,5 litra) wrzucam wszystkie warzywa i przyprawy
- Gotuję pod przykryciem minimum godzinę, aż wszystkie warzywa będą miękkie
- Odcedzam i studzę
Warzywa możecie dokładać różne, tak samo możecie eksperymentować z przyprawami.