Domowy wywar z warzyw (bulion)

Bulion warzywny jest podstawą większości zup, kremów i sosów do makaronów. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a po zamrożeniu może leżeć w zamrażarce przez długi czas. Po przygotowaniu i ostudzeniu przelewam go do słoików różnej wielkości (oczywiście nie do pełna!). Dzięki temu później nie muszę rozmrażać wszystkiego, biorę tylko tyle ile potrzebuję.

Składniki

  • Dwie małe cebule
  • 3-4 większe marchewki
  • Dwie pietruszki
  • Pół selera
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka oliwy
  • Kilka liści laurowych
  • Ziele angielskie
  • Kurkuma
  • Kozieradka

Przygotowanie

  • Cebule kroję na pół i opalam nad palnikiem gazowym (opcjonalnie)
  • Marchewki, pietruszkę, selera obieram i kroję w grubszą kostkę
  • Do gotującej się wody (2,5 litra) wrzucam wszystkie warzywa i przyprawy
  • Gotuję pod przykryciem minimum godzinę, aż wszystkie warzywa będą miękkie
  • Odcedzam i studzę

Warzywa możecie dokładać różne, tak samo możecie eksperymentować z przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *