Marynowane pieczone buraki

Przepis ten znalazłem w książce „Warzywo, 100 sposobów na jarzynę”, kiedy szukałem pomysłu co zrobić z burakami, które kiedyś upiekłem a później zamroziłem. Buraki przyrządzone w ten sposób będą idealne na przykład do carpaccio z kozim serem.

Składniki na jeden słoik

  • 3 upieczone nieduże buraki (buraki ze skórą piecz w temperaturze 200 stopni przez około godzinę),
  • sok z jednej pomarańczy,
  • kilka łyżek octu balsamicznego,
  • kilka łyżeczek octu winnego,
  • kilka łyżek oliwy,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (w wersji wegańskiej),
  • gałązka tymianku,
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Buraki obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki,
  • Ułóż buraki w słoiku,
  • W miseczce wymieszaj sok z pomarańczy, ocet, oliwę i miód, dodaj sól i pieprz, zalej buraki,
  • Do środka włóż gałązkę tymianu i zakręć słoik, włóż do lodówki na minimum 6 godzin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *