Przepis ten znalazłem w książce „Warzywo, 100 sposobów na jarzynę”, kiedy szukałem pomysłu co zrobić z burakami, które kiedyś upiekłem a później zamroziłem. Buraki przyrządzone w ten sposób będą idealne na przykład do carpaccio z kozim serem.
Składniki na jeden słoik
- 3 upieczone nieduże buraki (buraki ze skórą piecz w temperaturze 200 stopni przez około godzinę),
- sok z jednej pomarańczy,
- kilka łyżek octu balsamicznego,
- kilka łyżeczek octu winnego,
- kilka łyżek oliwy,
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego (w wersji wegańskiej),
- gałązka tymianku,
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Buraki obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki,
- Ułóż buraki w słoiku,
- W miseczce wymieszaj sok z pomarańczy, ocet, oliwę i miód, dodaj sól i pieprz, zalej buraki,
- Do środka włóż gałązkę tymianu i zakręć słoik, włóż do lodówki na minimum 6 godzin