Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem

Jedna z moich ulubionych sałatek, podana z bagietką smakuje doskonale.

Składniki na dwie, trzy porcje

  • Dwa, trzy buraki
  • Jedna twarda gruszka
  • Jedna pomarańcza
  • Mix sałat
  • Rolka koziego sera (na podpuszczce mikrobiologicznej)
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść pestek słonecznika
  • Oliwa
  • Ocet balsamiczny
  • Cytryna
  • Miód
  • Pieprz

Przygotowanie

  • Buraki myję, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę minimum półtorej godziny
  • Po upieczeniu buraki studzę, obieram  ze skórki i kroję w kostkę. Pokrojone  znowu na 10 min do piekarnika
  • W czasie kiedy buraki się pieką wykładam do miski sałatę, pokrojoną gruszkę, pomarańczę i kozi ser
  • Przygotowuję dressing, mieszam oliwę z octem balsamicznym, cytryną i miodem. Całość doprawiam pieprzem
  • Nakładam buraki do miski, polewam dressingiem, posypuję orzechami i słonecznikiem

2 odpowiedzi do “Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem”

  1. Przemku,
    Przeraza mnie czas pieczenia burakow 😉 Czy surowe buraki mozna zastapic tymi ugotowanymi ze sklepu i wstawic je na krotkie grillowanie? Czy osiagne taki sam efekt i bede mogl kontynuowac przygotowywanie salatki wg Twojego przepisu?

    1. Squashbuddy, gotowanie buraków pozbawia ich walorów smakowych jak również wielu cennych witamin. W czasie kiedy się pieką możesz przygotować dressing, obrać pomarańczę czy otworzyć wino 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *