Jedna z moich ulubionych sałatek, podana z bagietką smakuje doskonale.
Składniki na dwie, trzy porcje
- Dwa, trzy buraki
- Jedna twarda gruszka
- Jedna pomarańcza
- Mix sałat
- Rolka koziego sera (na podpuszczce mikrobiologicznej)
- Garść orzechów włoskich
- Garść pestek słonecznika
- Oliwa
- Ocet balsamiczny
- Cytryna
- Miód
- Pieprz
Przygotowanie
- Buraki myję, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę minimum półtorej godziny
- Po upieczeniu buraki studzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pokrojone znowu na 10 min do piekarnika
- W czasie kiedy buraki się pieką wykładam do miski sałatę, pokrojoną gruszkę, pomarańczę i kozi ser
- Przygotowuję dressing, mieszam oliwę z octem balsamicznym, cytryną i miodem. Całość doprawiam pieprzem
- Nakładam buraki do miski, polewam dressingiem, posypuję orzechami i słonecznikiem
Przemku,
Przeraza mnie czas pieczenia burakow 😉 Czy surowe buraki mozna zastapic tymi ugotowanymi ze sklepu i wstawic je na krotkie grillowanie? Czy osiagne taki sam efekt i bede mogl kontynuowac przygotowywanie salatki wg Twojego przepisu?
Squashbuddy, gotowanie buraków pozbawia ich walorów smakowych jak również wielu cennych witamin. W czasie kiedy się pieką możesz przygotować dressing, obrać pomarańczę czy otworzyć wino 🙂