Kolejna wariacja kremu z pomidorów, tym razem z ciecierzycą.
Składniki na 4 talerze
- Puszka krojonych pomidorów
- Passata pomidorowa (500 gramów)
- Puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Chili (w płatkach albo mielone),
- Przyprawy: oregano, kmin rzymski, zmielone ziarna kolendry
- Sól, pieprz, cukier
- Limonka
- Oliwa
- Wrzątek
- Bułka, najlepiej dwudniowa
Przygotowanie
- Pokrój cebulę i czosnek, kostka, pióra, dowolnie bo i tak wszystko później będzie zmiksowane,
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę,
- Kiedy cebula będzie już mocno przyrumieniona dodaj czosnek i ostrą papryczkę chili, smaż jeszcze przez chwilę,
- Dodaj pomidory i zostaw je do zagotowania,
- Przypraw zupę tak, żeby była mocno aromatyczna (ciecierzyca złagodzi jej smak), dodaj sól i pieprz,
- Odsącz ciecierzycę (nie musisz jej płukać) i dodaj do pomidorów,
- Wszystko razem gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut,
- W międzyczasie przygotuj grzanki, pokrój bułkę w kostkę i podgrzej na mocno rozgrzanej, suchej patelni,
- Kiedy zupa będzie już gotowa zblenduj ją na gładką masę, zupa będzie dość gęsta więc dodaj około pół szklanki wrzątku,
- Zupę podawaj polaną oliwą, skropioną sokiem z limonki i z dodatkiem grzanek.