Zupa krem z pomidorów i ciecierzycy

Kolejna wariacja kremu z pomidorów, tym razem z ciecierzycą.

Składniki na 4 talerze

  • Puszka krojonych pomidorów
  • Passata pomidorowa (500 gramów)
  • Puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Chili (w płatkach albo mielone),
  • Przyprawy: oregano, kmin rzymski, zmielone ziarna kolendry
  • Sól, pieprz, cukier
  • Limonka
  • Oliwa
  • Wrzątek
  • Bułka, najlepiej dwudniowa

Przygotowanie

  • Pokrój cebulę i czosnek, kostka, pióra, dowolnie bo i tak wszystko później będzie zmiksowane,
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę,
  • Kiedy cebula będzie już mocno przyrumieniona dodaj czosnek i ostrą papryczkę chili, smaż jeszcze przez chwilę,
  • Dodaj pomidory i zostaw je do zagotowania,
  • Przypraw zupę tak, żeby była mocno aromatyczna (ciecierzyca złagodzi jej smak), dodaj sól i pieprz,
  • Odsącz ciecierzycę (nie musisz jej płukać) i dodaj do pomidorów,
  • Wszystko razem gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut,
  • W międzyczasie przygotuj grzanki, pokrój bułkę w kostkę i podgrzej na mocno rozgrzanej, suchej patelni,
  • Kiedy zupa będzie już gotowa zblenduj ją na gładką masę, zupa będzie dość gęsta więc dodaj około pół szklanki wrzątku,
  • Zupę podawaj polaną oliwą, skropioną sokiem z limonki i z dodatkiem grzanek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *