Pieczone frytki z batata to ostatnio jedna z moich ulubionych przekąsek, mogą być podane same lub jako dodatek do głównego dania. Bardzo często piekę je razem z żółtą papryką.
Bataty zazwyczaj piekłem w ceramicznym naczyniu żaroodpornym, ale od jakiegoś czasu używam płaskiej, metalowej brytfanki do pieczenia, kupionej w TK MAXX. Warzywa pieką się w niej dużo szybciej, a ja zazwyczaj jestem głodny więc każda minuta ma znaczenie 😉
Składniki
- Jeden duży batat
- Dwie żółte papryki
- Gruba sól morska
- Ząbek czosnku
- Oliwa
Przygotowanie
- Paprykę pozbawiam pestek i kroję w grube paski. Tak przygotowaną wkładam do miski i zalewam kilkoma łyżkami oliwy, dokładam grubo pokrojony ząbek czosnku i odstawiam na 15 min
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni
- W czasie gdy piekarnik się nagrzewa kroję batata w grube frytki. Pokrojonego wykładam na blachę, polewam odrobiną oliwy, solę i wszystko razem mieszam. Tej oliwy powinno być niedużo, mniej niż na paprykę
- Batata wkładam do piekarnika
- Po 10 minutach wkładam również paprykę, jeśli się zmieści to na blachę z frytkami, jeśli nie to na drugą
- Po kolejnych 40 minutach wszystko powinno być upieczone. Ten czas jest orientacyjny, zależy od grubości frytek i naczynia, w którym są pieczone warzywa. Papryka może być lekko przypieczona, nic jej nie będzie 🙂
Sprawdźcie sos majonezowy z kaparami, pasuje idealnie do frytek!