Krem z pomidorów, papryki i czerwonej soczewicy

Krem z pomidorów i ciecierzycy to jedna z moich ulubionych zup, jest zarówno smaczna jak i pożywna dzięki białku z soczewicy. Do tego jej przygotowanie jest banalnie proste i dość szybkie.

Składniki na 4 porcje

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 ostrej papryczki pokrojonej w kostkę (ilość zależy od jej ostrości)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500-600 ml bulionu warzywnego
  • 3 garści mielonych, suszonych pomidorów
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • ser bryndza sądecka (wersja wegetariańska)
  • oliwa

Przygotowanie

  • Soczewicę dokładnie płuczę kilka razy pod bieżącą wodą
  • W dużym garnku podsmażam cebulę z papryką, cebula nie może się przypalić, ma się tylko lekko podsmażyć, jak jest gotowa dorzucam czosnku i ostrej papryki
  • Wszystko cały czas mieszam, dodaję pomidory z puszki i suszone, do tego soczewicę i całość zalewam bulionem
  • Do gotującej się zupy dodaję wszystkie przyprawy i sos sojowy
  • Po 20 minutach jak soczewica jest już miękka miksuję zupę blenderem
  • Zmiksowany krem przekładam na talerz, dodaję dwie łyżki sera, oliwę, wszystko posypuję świeżo mielonym pieprzem i gotowe 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *