Krem z pomidorów i ciecierzycy to jedna z moich ulubionych zup, jest zarówno smaczna jak i pożywna dzięki białku z soczewicy. Do tego jej przygotowanie jest banalnie proste i dość szybkie.
Składniki na 4 porcje
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 ostrej papryczki pokrojonej w kostkę (ilość zależy od jej ostrości)
- 3 łyżki sosu sojowego
- Olej do smażenia
- 1 łyżeczka cukru
- 500-600 ml bulionu warzywnego
- 3 garści mielonych, suszonych pomidorów
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- kurkuma
- ser bryndza sądecka (wersja wegetariańska)
- oliwa
Przygotowanie
- Soczewicę dokładnie płuczę kilka razy pod bieżącą wodą
- W dużym garnku podsmażam cebulę z papryką, cebula nie może się przypalić, ma się tylko lekko podsmażyć, jak jest gotowa dorzucam czosnku i ostrej papryki
- Wszystko cały czas mieszam, dodaję pomidory z puszki i suszone, do tego soczewicę i całość zalewam bulionem
- Do gotującej się zupy dodaję wszystkie przyprawy i sos sojowy
- Po 20 minutach jak soczewica jest już miękka miksuję zupę blenderem
- Zmiksowany krem przekładam na talerz, dodaję dwie łyżki sera, oliwę, wszystko posypuję świeżo mielonym pieprzem i gotowe 🙂