Szakszuka – danie idealne na późne, niedzielne śniadanie, mały lunch albo kolację. Koniecznie z dobrym pieczywem!
Składniki na 2 porcje
- 1 duża papryka pokrojona w paski
- Puszka pomidorów
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 jajka
- 1 mały ząbek czosnku pokrojony w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- Świeża kolendra
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
- Odrobina ostrej papryki (tyle żeby danie nie było za ostre)
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
Przygotowanie
- Wszystkie przyprawy mieszam i rozdrabniam w moździerzu (zwłaszcza nasiona kolendry)
- Na niedużej patelni rozgrzewam oliwę i wsypuję przyprawy, podsmażam wszystko chwilę
- Na patelnię wsypuję paprykę, cebulę i czosnek, podsmażam minutę wszystko mieszając cały czas
- Po minucie nakładam na patelnię pomidory z puszki. Jeśli pomidory są w całości to rozdrabniam je widelcem
- Całość musi się podsmażyć około 10 min aż woda z pomidorów częściowo odparuje
- Po 10 min układam pomidory równo na patelni, robię dwa małe dołki i wbijam w nie jajka
- Czekam aż jajka się zetną (patelnię można przykryć przykrywką)
- Kiedy jajka się już zetną przekładam szakszukę na talerze i posypuję ją kolendrą