Szakszuka

Szakszuka – danie idealne na późne, niedzielne śniadanie, mały lunch albo kolację. Koniecznie z dobrym pieczywem!

Składniki na 2 porcje

  • 1 duża papryka pokrojona w paski
  • Puszka pomidorów
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jajka
  • 1 mały ząbek czosnku pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • Świeża kolendra
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
  • Odrobina ostrej papryki (tyle żeby danie nie było za ostre)
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry

Przygotowanie

  • Wszystkie przyprawy mieszam i rozdrabniam w moździerzu (zwłaszcza nasiona kolendry)
  • Na niedużej patelni rozgrzewam oliwę i wsypuję przyprawy, podsmażam wszystko chwilę
  • Na patelnię wsypuję paprykę, cebulę i czosnek, podsmażam minutę wszystko mieszając cały czas
  • Po minucie nakładam na patelnię pomidory z puszki. Jeśli pomidory są w całości to rozdrabniam je widelcem
  • Całość musi się podsmażyć około 10 min aż woda z pomidorów częściowo odparuje
  • Po 10 min układam pomidory równo na patelni, robię dwa małe dołki i wbijam w nie jajka
  • Czekam aż jajka się zetną (patelnię można przykryć przykrywką)
  • Kiedy jajka się już zetną przekładam szakszukę na talerze i posypuję ją kolendrą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *