Pasztet z soczewicy

Chyba nie ma co się rozpisywać, przepis na idealny, wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy.

Składniki na dwie foremki (23 cm)

  • 400 gramów czerwonej soczewicy,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko (można zrezygnować w wersji wegańskiej)
  • 1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu,
  • szczypta mielonego czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej,
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Soczewicę przed ugotowaniem trzeba porządnie wypłukać, przynajmniej 5 razy. Płucz ją dotąd, aż woda przestanie być mętna,
  • Wypłukaną soczewicę zalej wodą, centymetr ponad poziom ziaren,
  • Gotuj na małym płomieniu, aż będzie miękka, jeśli wody jest za mało dolej trochę wrzątku, po zagotowaniu odstaw do wystygnięcia,
  • Cebulę pokrój w kostkę, pozostałe warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki,
  • W dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę,
  • Kiedy będzie porządnie zeszklona dodaj pozostałe warzywa i smaż aż zmiękną, po podsmażeniu odstaw do wystudzenia. Niech cię nie kusi wrzucenie cebuli i warzyw razem, cebula musi być pierwsza na patelni bo marchewka puści wodę i cebula nie podsmaży się idealnie,
  • Po wystudzeniu wymieszaj soczewicę z warzywami i przyprawami, masa powinna być mocno aromatyczna, po upieczeniu smak będzie łagodniejszy,
  • Zblenduj masę, ale tylko odrobinę, masa nie powinna być zbyt gładka,
  • Dodaj łyżkę oliwy, jajko, bułkę tartą i skrobię ziemniaczaną,
  • Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj,
  • Masę przełóż do foremek i piecz przez 50 minut w temperaturze 190 stopni.

Pasztet można jeść na zimno, na ciepło, rozsmarować na pieczywie, zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *