Chyba nie ma co się rozpisywać, przepis na idealny, wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy.
Składniki na dwie foremki (23 cm)
- 400 gramów czerwonej soczewicy,
- 2 duże marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/4 selera,
- 1 cebula,
- 1 jajko (można zrezygnować w wersji wegańskiej)
- 1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka białego pieprzu,
- szczypta mielonego czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej,
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Soczewicę przed ugotowaniem trzeba porządnie wypłukać, przynajmniej 5 razy. Płucz ją dotąd, aż woda przestanie być mętna,
- Wypłukaną soczewicę zalej wodą, centymetr ponad poziom ziaren,
- Gotuj na małym płomieniu, aż będzie miękka, jeśli wody jest za mało dolej trochę wrzątku, po zagotowaniu odstaw do wystygnięcia,
- Cebulę pokrój w kostkę, pozostałe warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki,
- W dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę,
- Kiedy będzie porządnie zeszklona dodaj pozostałe warzywa i smaż aż zmiękną, po podsmażeniu odstaw do wystudzenia
- Po wystudzeniu wymieszaj soczewicę z warzywami i przyprawami, masa powinna być mocno aromatyczna, po upieczeniu smak będzie łagodniejszy,
- Zblenduj masę, ale tylko odrobinę, masa nie powinna być zbyt gładka,
- Dodaj łyżkę oliwy, jajko, bułkę tartą i skrobię ziemniaczaną,
- Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj,
- Masę przełóż do foremek i piecz przez 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Pasztet można jeść na zimno, na ciepło, rozsmarować na pieczywie, zamrozić.