Kolejne proste danie, które zaskakuję połączeniem smaków – rodzynek i kaparów. Mi smakuje, mam nadzieję, że Wam również 🙂
Składniki
- Makaron penne lub spaghetti, około 250 gramów
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 2 garści rodzynek
- 1 garść opłukanych i odsączonych kaparów
- 1/2 garści orzeszków piniowych
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Makaron gotuję al dente, najlepszy jest zwykły makaron z mąki durum, żadnych pełnoziarnistych, kolorowych, itp. itd.
- Cukinię kroję w cienkie paski i grilluję na patelni grillowej
- W międzyczasie prażę orzeszki pinii na suchej patelni. Patelnia powinna być mocno rozgrzana, a samo prażenie trwać dosyć krótko, 30-40 sekund wystarczy. Orzeszki przesypuję do miseczki
- Kiedy cukinia i makaron są gotowe, na patelnię po orzeszkach wlewam olej, rozgrzewam i wrzucam makaron oraz czosnek, po chwili dodaję rodzynki i kapary
- Wszystko dokładnie mieszam i smażę chwilę aż makaron przejdzie zapachem czosnku. Czosnku nie wrzucam wcześniej samego na olej bo nie chcę żeby się przypalił, ma być tylko lekko zarumieniony
- Kiedy wszystko jest prawie gotowe dorzucam cukinię i smażę kolejne 2-3 minuty. Cukinię dodaję na samym końcu bo nie chcę żeby się rozpadła od częstego mieszania
- Całość wykładam na głęboki talerz, posypuję orzeszkami i dużą ilością świeżo mielonej grubej soli i pieprzu