Danie proste, którym ciężko zaimponować dziewczynie, no chyba, że zaradnością i umiejętnością zrobienia obiadu z niczego. Potrafi jednak zaskoczyć bo nie jest to gładki sos o konsystencji i smaku passaty pomidorowej. Sprawdźcie zresztą sami.
Składniki na 4 porcje
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10-15 czarnych oliwek pokrojonych w paski
- 1 garść kaparów (opłukanych i odsączonych)
- 1 garść płatków z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 1 garść mieszanki ze zmielonych suszonych pomidorów, oregano i chili (opcjonalnie)
- kilka suszonych pomidorów w zalewie pokrojonych w paski
- sól, pieprz, cukier, oregano, suszona bazylia, tymianek, chili
- olej, oliwa
Przygotowanie
Makaron
- Makaron gotuję al dente
- Przed odlaniem przelewam dwie łyżki wody do szklanki (dodam ją później do sosu)
Sos
- Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek
- Smażę aż cebula się zeszkli, posypuję świeżo zmielonym pieprzem
- Dodaję suszone pomidory z zalewy, wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając
- Dodaję świeżego pomidora pokrojonego w drobną kostkę, smażę kolejną minutę, dwie
- Wlewam pomidory z puszki,
- Dodaję łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru
- Dodaję płatki z suszonych pomidorów i mieszankę suszonych pomidorów i przypraw. Składniki są opcjonalne, ale fajnie jak sos składa się z różnych pomidorów, o różnym smaku i konsystencji
- Gotuję wszystko na małym ogniu przez 15 minut
- Pod koniec gotowania dodaję oliwki i kapary oraz wsypuję przyprawy
- Kiedy sos jest już gotowy mieszam go z makaronem, dolewam łyżkę oliwy i wodę, która została mi po gotowaniu (patrz punkt 2 w akapicie z makaronem)
Makaron można podać z serem, np. kozim lub ricottą.