Frittata z ziemniakami, szpinakiem i kozim serem

Bywają takie dni kiedy chce się jeść, a lodówka prawie pusta. Rozwiązaniem problemu jest frittata, której jedynym obowiązkowym składnikiem są jajka, reszta jest dowolna.

Główną różnicą między frittatą a podobnym do niej omletem jest sposób jej przygotowania. We frittacie dodatki stanowią dużą część dania, wszystko razem jest smażone na małym ogniu a na końcu pieczone w piekarniku. Nie da jej się złożyć na pół tak jak omletu dlatego najczęściej podaje ją się na patelni.

Składniki

  • 4 jajka
  • Dwa małe ziemniaki wcześniej ugotowane i wystudzone
  • Pół cebuli
  • Jeden pomidor
  • Dwie garści świeżego szpinaku
  • Kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • Masło
  • Ser kozi w rolce (na podpuszczce mikrobiologicznej)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  • Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle, smażę do momentu aż cebula się zeszkli
  • Dorzucam do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i suszone pomidory, całość obsypuję świeżo zmielonym pieprzem i smażę kolejnych kilka minut
  • Na patelnię wrzucam szpinak i smażę aż straci objętość
  • Jajka wbijam do miseczki, solę i energicznie roztrzepuję
  • W międzyczasie włączam piekarnik (200 stopni)
  • Kiedy wszystkie warzywa są już gotowe wlewam jajka i smażę na małym ogniu aż góra będzie prawie ścięta
  • Kiedy jajka są już prawie ścięte układam na nich pokrojone w plasterki ser i pomidory
  • Patelnię wkładam do piekarnika i piekę 5 minut
  • Podaję na patelni, frittatę można przystroić świeżymi ziołami

Wskazówka: jeśli patelnia ma metalową rączkę można ją owinąć folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *