Potrawka dzięki czerwonej fasoli oraz dodatkom takim jak kasza lub ryż jest pełnym posiłkiem, bogatym w białko i węglowodany.
Składniki na cztery porcje
- Dwie cukinie
- Duża papryka czerwona, lub dwie mniejsze np. żółta i czerwona
- Mała cebula
- Ząbek czosnku
- Puszka czerwonej fasoli
- Passata pomidorowa – 400-500 gramów
- Pietruszka
- Mała papryczka chili
- Łyżka słodkiej papryki
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz, sól
Przygotowanie
- Warzywa kroję w kostkę
- W dużym garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę
- Dodaję pieprzu, chili i słodkiej papryki, wszystko mieszam
- Dorzucam paprykę, cukinię i czosnek, smażę 10 min
- Po 10 minutach wlewam przecier pomidorowy, dosypuję zioła prowansalskie, szczyptę soli i gotuję kolejnych 10 min
- Dorzucam czerwoną fasolę i gotuję 5 min
- Podaję z kaszą lub ryżem oraz grubo posiekaną pietruszką