Frytki z batata podane z pieczoną papryką

Pieczone frytki z batata to ostatnio jedna z moich ulubionych przekąsek, mogą być podane same lub jako dodatek do głównego dania. Bardzo często piekę je razem z żółtą papryką.

Bataty zazwyczaj piekłem w ceramicznym naczyniu żaroodpornym, ale od jakiegoś czasu używam płaskiej, metalowej brytfanki do pieczenia, kupionej w TK MAXX. Warzywa pieką się w niej dużo szybciej, a ja zazwyczaj jestem głodny więc każda minuta ma znaczenie 😉

Składniki

  • Jeden duży batat
  • Dwie żółte papryki
  • Gruba sól morska
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa

Przygotowanie

  • Paprykę pozbawiam pestek i kroję w grube paski. Tak przygotowaną wkładam do miski i zalewam kilkoma łyżkami oliwy, dokładam grubo pokrojony ząbek czosnku i odstawiam na 15 min
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni
  • W czasie gdy piekarnik się nagrzewa kroję batata w grube frytki. Pokrojonego wykładam na blachę, polewam odrobiną oliwy, solę i wszystko razem mieszam. Tej oliwy powinno być niedużo, mniej niż na paprykę
  • Batata wkładam do piekarnika
  • Po 10 minutach wkładam również paprykę, jeśli się zmieści to na blachę z frytkami, jeśli nie to na drugą
  • Po kolejnych 40 minutach wszystko powinno być upieczone. Ten czas jest orientacyjny, zależy od grubości frytek i naczynia, w którym są pieczone warzywa. Papryka może być lekko przypieczona, nic jej nie będzie 🙂

Sprawdźcie sos majonezowy z kaparami, pasuje idealnie do frytek!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *