Smażone tofu z suszonymi papryczkami chili

Kuchnia tajska musi być ostra, a to danie możecie przyrządzić w dwóch wersjach: ostrej lub bardzo ostrej. Wszystko zależy od tego ile chili dodacie.

Składniki na 2 porcje

  • 200-250 gramów tofu
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • Suszone papryczki chilli, minimum dwie, maksymalnej ilości nie ma 🙂
  • Garść orzechów nerkowca
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  • Tofu kroję na grube plastry, kładę na ręcznik papierowy, przykrywam drugim ręcznikiem i dokładnie wyciskam, powinno być mocno odsączone
  • Po odsączeniu kroję tofu w niedużą kostkę
  • W małym garnku gotuję wodę, wyłączam grzanie i wrzucam tofu, po minucie wyjmuję
  • Paprykę zieloną i czerwoną kroję na kawałki (nie za małe, tak żeby było co ugryźć)
  • Cebulę kroję w paski dorzucam do papryki
  • Czosnek rozdrabniam i dorzucam do wcześniej pokrojonych warzyw
  • Suszone papryczki chili kroję na dość duże kawałki, pozbywam się pestek
  • Na woku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej (ale nie za bardzo) i wrzucam papryczki chili, smażę przez moment cały czas mieszając. Papryczki nie mogą się przypalić! Kiedy są już gotowe wyjmuję je z woka i przekładam do miseczki
  • Zwiększam temperaturę pod wokiem i wrzucam tofu oraz wcześniej pokrojone warzywa, smażę kilka minut cały czas mieszając.
  • Po 2-3 minutach smażenia wsypuję cukier i sos sojowy
  • Po chwili dodaję też wcześniej usmażone papryczki chili oraz orzechy
  • Mieszam wszystko kilka razy i gotowe!

Koniecznie napiszcie czy wam smakowało i ile papryczek dodaliście. Tylko pamiętajcie, że to nie zawody kto zje więcej ostrego 🙂

A jeśli wybieracie się do Tajlandii to polecam swój wpis z informacjami praktycznymi o Tajlandii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *